POCTEFA 2014-2020

La futura xarxa elèctrica serà descentralitzada, descarbonizada, digitalitzada i intel·ligent

Que és POCTEFA 2014-2020?

Qui pot ser beneficiari? El Programa es dirigeix als actors del sector públic i privat de la zona de cooperació. Quan es converteixen en socis d’un projecte programat –que rebrà finançament FEDER- se’ls denomina beneficiaris. Poden ser beneficiaris organismes públics, empreses, agències de desenvolupament, agrupacions, associacions, fundacions, cambres de comerç o centres d’ensenyament, entre altres tipus d’entitats o agrupacions.

Marcant l’inici del projecte, els actors del projecte POCTEFA 2014-2020 Ekate han mantingut recentment la seva primera reunió. L’objectiu de Ekate és desenvolupar la gestió intel·ligent d’energia elèctrica aprofitant els recursos naturals del territori POCTEFA i concentrant-se en l’intercanvi energètic per a instal·lacions fotovoltaiques d’autoconsum col·lectiu gràcies a les tecnologies Blockchain i IoT.

Aquesta primera trobada de llançament també ha permès l’organització de les dues instal·lacions de referència previstes a Catalunya i a País Basc.

La futura xarxa elèctrica serà descentralitzada, descarbonizada, digitalitzada i intel·ligent. Tindran prioritat els circuits energètics curts que utilitzin recursos naturals locals. Amb el projecte EKATE s’ha posat en marxa un projecte de trenta mesos. Gràcies a la cooperació transfronterera, el projecte pretén donar resposta a aquest repte, treballant en sistemes eficaços de gestió de l’intercanvi energètic per a instal·lacions fotovoltaiques d’autoconsum col·lectiu, gràcies a les tecnologies “blockchain” i “Internet of Things”.

L’objectiu del projecte és convertir els territoris fronterers França-Espanya en una referència en la gestió de l’energia fotovoltaica de circuit curt. Per a això, els socis tenen previst realitzar instal·lacions de referència a Catalunya i Iparralde. Aquestes instal·lacions permetran avaluar la tecnologia i els models de negoci per a una millor difusió del Poctefa en tot el territori. El projecte també contempla l’elaboració d’un diagnòstic dels agents del territori, de la seva ubicació i de les possibilitats de desenvolupament de l’autoconsum col·lectiu.

Els socis d’aquest projecte són Ecole Supérieure donis Technologies Industrielles Avancées, Universitat del País Basc / Euskal Herriko Unibertsitatea, Centri Internacional de Mètodes Numèrics a l’Enginyeria (CIMNE), ASOCIACION CLÚSTER ENERGIA EOLICA DE NAVARRESA, TECSOL S.A. i Association de Développement donis Énergies Renouvelables dans le Bâtiment et l’Industrie (DERBI).


> www.poctefa.eu