Nova normalitat

No hi haurà cap retorn a la normalitat
Slavoj Zizek
Slavoj Zizek

Slavoj Zizek asasenyala idees recurrents i predictibles de la pandèmia de coronavirus: el capitalisme tornarà encara més fort utilitzant la pandèmia per a prendre impuls, tots acceptarem en silenci el control total de les nostres vides pels aparells de l’Estat a l’estil xinès com una necessitat mèdica, el pànic supervivencialista eminentment polític ens portarà a percebre als altres com a amenaces mortals i no com a camarades en una lluita. Hauríem de seguir, segons ell a Emmanuel Kant quan diu «Obeïu, però penseu, mantingueu la llibertat de pensament!». Avui dia necessitem més que mai el que Kant denominava l’«ús públic de la raó».

Les epidèmies tornaran, combinades amb altres amenaces ecològiques, sequeres, inundacions, incendis, fins a plagues de llagostes, de manera que és ara quan cal prendre decisions difícils.

Això és el que no comprenen els que afirmen que es tracta simplement d’una altra epidèmia amb un nombre relatiu de morts ansiosos d’un retorn a la vella normalitat. Sí, no és més que una epidèmia però la por que estem experimentant dóna fe que està ocorrent algun tipus de progrés ètic. El sistema sanitari institucional haurà de comptar amb l’ajuda de comunitats locals perquè cuidin als febles i als ancians. I, en el costat oposat de l’escala, caldrà organitzar algun tipus de cooperació intermunicipal eficaç per a compartir recursos i serveis.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: